• Zeldzame roze diamanten worden gevormd bij een botsing tussen tektonische platen, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.
  • De grootste bron van natuurlijke roze diamanten ter wereld, de Argyle-mijn in Australië, sloot in 2020 vanwege de stijgende exploitatiekosten.
  • Wetenschappers denken dat hun onderzoek kan helpen bij de zoektocht naar nieuwe bronnen van roze diamanten.
  • Lees ook: Grootste roze diamant van de afgelopen 300 jaar gevonden in mijn in Angola

De grootste bron van natuurlijke roze diamanten ter wereld, de Argyle mijn in Australië, sloot in 2020. Maar onderzoekers denken te weten waar ze meer van deze kostbare edelstenen kunnen vinden.

Het blijkt dat roze diamanten zich onder nog intensere omstandigheden vormen dan normale, heldere diamanten. En inzicht in die omstandigheden kan diamantdelvers helpen nieuwe locaties te vinden.

Normaal gesproken duiken diamanten diep onder de grond op in een soort vulkanisch gesteente dat kimberliet wordt genoemd. Om kimberliet aan de oppervlakte te krijgen, moeten continentale platen uit elkaar worden getrokken.

Maar om de kleurrijke diamanten zoals die uit Argyle te krijgen, is meer nodig, blijkt uit een nieuw onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Hoe roze diamanten ontstaan

Foto: Murray Rayner

De onderzoekers van de Universiteit van Curtin stellen dat de diamanten uit Argyle roze kleurden door een botsing van tektonische platen. Na de botsing bewogen de platen uit elkaar, wat ervoor zorgde dat de diamanten van diep in de aardmantel naar de oppervlakte werden gestuwd.

Voor het vinden van de "volgende Argyle" zijn drie dingen nodig, volgens de onderzoekers: kimberliet, een botsing tussen tektonische platen en vervolgens continental stretching (aardplaten die uit elkaar bewegen). Dat schrijft hoofdonderzoeker Hugo Olierook in het persbericht van de Australische universiteit.

De onderzoekers gebruikten superdunne lasers, die smaller zijn dan een mensenhaar, om de stenen uit Argyle te analyseren. Zo ontdekten ze wanneer de diamanten roze kleurden en hoe ze aan de oppervlakte kwamen.

Het huidige Australië werd ongeveer 1.800 miljoen jaar geleden gevormd toen twee subcontinenten tegen elkaar botsten, luidt het onderzoek. De enorme druk die hierbij vrijkwam veranderde de interne structuur van de diamanten, waardoor ze roze en bruin kleurden. Zo'n 500 miljoen jaar later rezen ze naar het aardoppervlak door uit elkaar bewegende aardplaten.

Waar meer roze diamanten te vinden zijn

Foto: Murray Rayner

De Argyle-mijn sloot in 2020, toen de kosten harder begonnen te stijgen dan de diamantproductie.

Hoewel roze diamanten ook in Angola en India gevonden zijn, bracht Argyle verreweg de meeste voort. Toen deze mijn operationeel was, kwamen negen op de tien roze diamanten wereldwijd uit deze bron. Overigens waren niet alle diamanten uit deze mijn roze: minder dan 1 op de 100 diamanten uit Argyle had de zeldzame kleur.

Volgens de onderzoekers kunnen de door hen geïdentificeerde voorwaarden voor het ontstaan van Argyle mogelijk helpen bij de zoektocht naar andere bronnen van roze diamanten. Desondanks zal er voor het vinden van de volgende hotspot een flinke dosis geluk nodig zijn, zegt hoofdauteur Hugo Olierook tegen LiveScience.

Het zal in ieder geval niet liggen aan een gebrek aan financiële motivatie: roze diamanten zijn in het verleden voor 71 miljoen dollar over de toonbank gegaan, aldus het Amerikaanse zakenblad Forbes.

LEES OOK: Grootste roze diamant van de afgelopen 300 jaar gevonden in mijn in Angola